Novoletne vraže in navade v Sloveniji

Da bo novo leto res srečno, lahko poskrbite predvsem sami, zato smo za vas namesto voščila raje izbrali nekaj slovenskih novoletnih vraž. Želimo vam, da v novo leto zakorakate s čim več plačanimi računi v žepu, ko se odpravljate na novoletne obiske, pa bodite pazljivi, da vas ne zadane kakšen copat, olupek ali pa kakšen drug srečo prinašajoč predmet! 

1. Na silvestrski večer so dekleta včasih vlivala vosek v vodo; če so nastale figurice v obliki zvezdic, je to prinašalo srečo v smislu – več zvezdic, več sreče.

2. Za silvestrovo naj ne bi jedli perutnine. Kot pravijo nekateri, bi lahko zaradi tega naša sreča odletela drugam, drugi pa pravijo, da piščanca raje nadomestijo s svinjino, saj “kura nazaj koplje, pujsek pa naprej rine”.

3. Silvestrsko noč naj bi preživeli čimbolj veseli, saj naj bi to prinašalo srečo v letu, ki prihaja.

4. Srečo prinašajo dimnikar, deteljica in prašiček, zato se ljudje za novo leto obdarujejo z raznimi figuricami v podobah pujska, detelje ali dimnikarja.

5. Samska dekleta so na novoletno jutro, ker je dobre novice najbolje izvedeti že zjutraj, čez rame metale copato in tako izvedele, če se bodo že tisto leto omožile. Torej: dekle se postavi v predprostor (na hodnik) svojega doma, in sicer tako, da kaže hrbet vhodnim vratom in copato vrže čez levo ramo (ne hodite na obiske že na vse zgodaj zjutraj!). Če je copata s prednjim delom obrnjena proti vratom, to pomeni, da bo dekle tisto leto odšlo od doma.

6. Srečo in zdravje prinaša tudi, če na novoletni dan jeste sadni kruh.

7. Zelo dober material za “šloganje” so jabolka. Neporočeni jabolko olupijo v eni potezi in olupek vržejo čez levo ramo. Iz načina, kako olupek pade na tla, je mogoče razbrati začetnico imena bodočega izbranca ali izbranke, mesec ali datum, ko bomo spoznali ljubljeno osebo.

8. Jabolko pa lahko tudi prerežete po sredini in preštejete, koliko pešk bo ostalo celih (predlagam precej top nož). Več kot je celih pešk, več sreče vas čaka v novem letu.

9. Če na novoletni dan piha veter, se splača dobro prezračiti hišo ali stanovanje. Pa ne le zaradi sreče kot take, ampak tudi zaradi ostankov hlapov silvestrskega večera.

10. Za silvestrovo je treba imeti v žepu čimveč plačanih računov, s čimer naj bi v novem letu odganjali finančne težave.

Pripravila: Eva Nežič